23948sdkhjf

Snällt ljus dödar bakterier

Forskare i Skottland har utvecklat ljusteknik som tar kål på bakterier, men är ofarlig för människor. Ett potentiellt alternativ till UV-ljus och troligen också idealisk för produktion i renrum.
Den nya ljustekniken kallas för HINS, High Intensity Narrow Spectrum Light, har våglängden 405 nanometer och kan användas som till exempel vanlig takbelysning.

Det ses också som ett alternativ till UV-ljus vid sterilisering – bland annat för att det inte har någon negativ inverkan på det belysta materialet.

HINS-ljuset inaktiverar bakterier genom fotoexcitation och reaktionen blir oxidering: bakterierna exploderar inifrån. Enligt forskarna vid Strathclydeuniversitetet i Glasgow kan tekniken inaktivera många typer av mikroorganismer och risken för att bakterierna utvecklar resistens betecknas som "osannolik".

I FJOL TESTADES ljuset i en operationssal på ett sjukhus. Mängden bakterier i luften och på föremål uppges ha minskat med 90 procent jämfört med 60-70 procent när vanlig desinfektion används.

Just nu provas HINS i sterilisering av endoskop och snart inleds en större klinisk studie i intensivsjukvårdsmiljö. Just möjligheten att motarbeta antibiotikaresistens gör sjukhusen till den viktigaste målgruppen.

TEKNIKEN BORDE väl samtidigt också vara idealisk för produktion i renrum?

– Det är ett område som vi har identifierat som ett av de mest intressanta för oss, bekräftar Michelle McLean, en av de tre forskarna bakom tekniken, för Plastforum.

– Det gäller i princip alla miljöer där människor vistas kontinuerligt och det finns hygienkrav. Ett annat område med stor potential är till exempel livsmedelsproduktion.

Ljustekniken är dock för långsamt verkande för att kunna användas för styckessterilisering av detaljer i massproduktion, enligt McLean.

HINS-LJUS UPPGES döda klass 2-patogener som Staphylococcus areus (MSSA & MRSA), Clostridium, E.Coli, Pseudomonas och Mycobakterium.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062