Kemiindustrin: 10 000 jobb hotas
Tusentals jobb i regionen kring Stenungsund riskerar på sikt att försvinna. Om inte plast- och kemiindustrin får samma statsstöd som konkurrenter i andra europeiska länder.
BAKGRUNDEN är koldioxidkostnaden för el inom EU. En kostnad som slås ut på elpriset och försämrar konkurrensmöjligheterna gentemot företag utanför EU, enligt plast- och kemiföretagen.
Det finns dock möjligheter för medlemsländerna att kompensera sina företag – om man ser risk för att de drabbas av konkurrensnackdelar. Det sker i Tyskland, Storbritannien, Norge, Tjeckien och Belgien där regeringarna uppges ställa sig på industrins sida.
Men inte i Sverige.
VID EN PRESSKONFERENS i Stenungsund på måndagsförmiddagen gav företagen och facket därför uttryck för sin oro.
– Om regeringen avstår från att ge oss samma villkor som våra konkurrenter i övriga Europa, kommer kemiindustrin i Stenungsund att få allvarliga problem. Det leder till att företagen antingen tvekar och skjuter upp sina investeringar. Eller också väljer de att investera i andra länder, antingen i Europa eller på andra platser i världen, säger Anders Fröberg, platschef för Borealis i Stenungsund.
Sveriges elintensiva industri – kemi-, stål-, gruv- och skogsdustrierna – uppvaktade Näringsdepartementet i frågan för ungefär ett år sedan.
– Men det besked vi har fått från departementet är att man vill avvakta och följa utvecklingen i andra länder, säger Anders Fröberg till Plastforum.
ENBART BOREALIS står för 0,7 procent av Sveriges årliga elkonsumtion. Tillsammans sysselsätter plast- och kemiföretagen i Stenungsund 5 000 personer. Utöver det räknas ytterligare 5 000 i närområdet vara direkt beroende av industrin genom jobb hos till exempel underleverantörer, service- och underhållsföretag.
De övriga företagen i plast- och kemiklustret i Stenungsund är Perstorp, AGA Gas och Akzo Nobel.