23948sdkhjf

Kinaflytt – men plasten stannar

Kadant Noss flyttar maskintillverkningen från Norrköping till Kina. Men formsprutningsverksamheten får stanna och ska växa.
Företaget, som hette Noss AB innan det köptes av amerikanska Kadant i våras, har den senaste tiden slagits mot både minskade orderingångar och högre tillverkningskostnader än konkurrenterna. Det rapporterar Norrköpings tidningar .

När företaget nu flyttar tillverkningen av maskinerna till Kina för att klara det tuffa ekonomiska läget, leder det till att ett 20-tal av totalt cirka 40 anställda tvingas sluta.

– Det är ett tråkigt, jobbigt, men samtidigt ett rationellt beslut att ta. Orderingången har varit för låg och ojämn i flera år. Vi måste göra så här. Det är för företagets, och dessutom medarbetarnas, bästa, säger företagets vd Nils Wikdahl till lokaltidningen.

90 PROCENT av företagets produkter – maskiner och anläggningar för pappers- och cellulosaindustrin – går på export, framförallt till Asien. Att flytta produktionen från Norrköping till Kina är ett sätt för företaget att göra sig mer konkurrenskraftigt, säger Wikdahl.

Men all tillverkning berörs inte. Formsprutningen av maskinernas ingående plastkomponenter och reservdelar kommer att bli kvar.

Till Plastforum säger Nils Wikdahl att han dessutom ser stora möjligheter att verksamheten kan komma att utvecklas framöver. Mycket till följd av att nya ägaren Kadant också använder en hel del plastkomponenter i sina maskiner, vilka även de skulle kunna produceras i Norrköping.

HUR STOR maskinpark företaget har, eller hur stor del av omsättningen som plastverksamheten står för, är enligt Wikdahl en företagshemlighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063