23948sdkhjf

Svag efterfrågan pressar Lanxess

Efterfrågan på framför allt syntetgummi har försvagats och specialkemikoncernen Lanxess effektiviserar för att hantera nedgången. 1 000 anställda ska bort.
Svackan inom syntetgummi är tillfällig, hävdar Lanxess, men marknaden präglas samtidigt av ökad konkurrens och snabbt skiftande råvarupriser.

Från och med 2015 ska därför de årliga kostnaderna vara 100 miljoner euro lägre. Till slutet av samma år vill Lanxess minska personalstyrkan med 1 000 personer genom avgångserbjudanden och erbjudanden om förtida pensionering.

Koncernen har i dag cirka 17 500 anställda.

SPARPROGRAMMET är brett. Även rörliga ersättningar – ända upp på styrelsenivå – kommer att påverkas, uppger bolaget. Engångskostnaden för åtgärderna väntas hamna på cirka 150 miljoner euro..

Neddragningen har redan satts i gång inom gummikemikalier där en fabrik i Sydafrika ska stängas och verksamheten i Belgien krymps.

SAMTIDIGT SÄGER koncernen sig utvärdera andra "strategiska" alternativ för produkter som inte tillhör kärnverksamheten. Dit räknas tillverkningen av enfibertråd av polyamid, acceleratorer och antioxidanter för gummi, samt nitrilbutadiengummi.

– Alla de här verksamheterna är välpositionerade på sina marknader, men kan på sikt utvecklas bättre med en annan ägare, säger styrelseordförande Axel C. Heitmann.

Lanxess finns i 31 länder och hade i fjol en försäljning på 9,1 miljarder euro.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062