23948sdkhjf

Svensk innovation för smarta fönster

Uppsalaföretaget ChromoGenics har fått ett affärsutvecklingsstöd på drygt 63 miljoner kronor av Energimyndigheten för etableringen av en referensanläggning för smarta fönster.
Företaget har utvecklat en unik rulle-till-rulle-process (R2R-process) som innebär att elektrokroma material beläggs på plastfolie istället för att påföras på glas. Folien kan anpassa transparensen och solljusinsläppet dynamiskt, då den appliceras på fönster. Studier som företaget gjort i USA, visar att användningen av den här fönsterteknologin, ConverLight, med dynamiska ljusförändrade egenskaper kan minska energiförbrukningen för kyla i byggnader och fastigheter med upp till 50 procent.

-Lånet ska användas till att utveckla och demonstrera en skalbar metod för framställning av elektrokrom folie, säger Boris Gyllhamn, affärsutvecklare på Energimyndigheten. Projektet innefattar också metoder för efterföljande tillskärning, kontaktering, glaslaminering och montering i isolerglasenhet.

–En av de omedelbara utmaningarna blir att besluta var vi skall etablera referensanläggningen. Vi ser gärna att den ligger i Uppsala, där vi för närvarande har vår verksamhet, men vi tittar även på andra etableringsorter, säger Thomas Almesjö, VD för ChromoGenics.

ChromoGenics folie är endast 0,4 mm tjock. Den kan klippas i fri form och lamineras mellan glas med konventionell utrustning, av kunden själv.

Företagets VD Thomas Almesjö säger att; om man utgår från nybyggnation av kommersiella fastigheter i Europa och antar att glasfasader, takfönster och fasta fönster utgör 70 procent av alla fönster, så utgör detta segment en total årlig marknad på mer än 600 miljoner kvadratmeter. Vid en marknadsandel på två procent, så motsvarar det ett marknadsvärde på över 40 miljarder kronor. /webfinanser.com
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085