23948sdkhjf

Dömd däckföretagare flydde Sverige

Ägarna till ett däckrekonstruktionsföretag i Malå har flytt landet sedan en rad allvarliga brott uppdagats. När domen kom att fängelse stod att vänta lämnade de landet.
Det var i april som företagets ägare, tillika vd, och dennes son som var anställd som vice vd dömdes för grovt ocker efter det att två anställda trätt fram och vittnat om omänskliga arbetsförhållanden. Personalen hade arbetat under slavliknande förhållanden. Tillika hade ägaren stulit däck värda flera miljoner kronor.

I förhör med två av företagets anställda framkom det att personalen bland annat inte fått ut någon övertidsersättning samt att arbetsgivaren inte följt rådande löneavtal.

De två anställda ska ha gått miste om mellan 600.000 respektive 700.000 kronor från hösten 2010 till januari 2012.

Vid Skellefteå tingsrätt dömdes ägaren och vice vd:n till 240 timmars samhällstjänst, motsvarande elva månaders fängelse. De dömdes också till att betala 15.000 kronor var i skadestånd till sina anställda.

Samma dag som domen föll meddelade tingsrätt beslut om kvarstad på 2,3 miljoner av ägarens tillgångar. Detta eftersom mannen utreddes av polis för ytterligare brott.

I juni åtalades ägaren återigen för brott tillsammans med en man som varit anställd som däckkontrollant vid Bolidens Aitikgruva. Åtalet - misstänkt för trolöshet mot huvudman, alternativt grov stöld – hade att göra med att däckkontrollanten gett bort ett antal funktionsdugliga däck från gruvmaskiner till företagaren från Malå som sedan sålt däcken vidare. Det sammanlagda värdet på däcken värderades till mer än två miljoner kronor.

I väntan på att den senare domen skulle verkställas, ett brott där däckföretagaren dömdes till tio månaders fängelse försvann både han och sonen ur landet. /skogsaktuellt.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173