23948sdkhjf

Årets vinnare i Plastovationer utsedda!

Nu har årets Plastovationer Awards delats ut. Det skedde vid en prisceremoni med efterföljande branschmingel på mässan Elmia Subcontractor i Jönköping.
De fem vinnande bidragen blev:

I kategorin Komposit gick priset till sandwichskivan Sonoboard från Sonoform AB. Tack vare sin kombination av polyuretan, glasfiber och ett termoplastiskt ytmaterial är den möjlig att använda inom en lång rad områden, till exempel som formbyggnadsmaterial, beklädnadsmaterial och som dekorativa paneler. Materialet kombinerar hög styvhet med relativt låg vikt.

I kategorin Energieffektivisering gick priset till Flügger AB i Bodafors. De har genom att byta sitt kylsystem från traditionell kompressorkyla till frikylning kunnat minska sin energiförbrukning samtidigt som produktionen ökats. En stor del i detta tillskrivs flödena i kylsystemet, som har rör i väsentligt större dimensioner än tidigare. De vidtagna åtgärderna bedöms spara ca 400 000 kWh per år.

Priset i kategorin Produktutveckling gick till James & Thedin AB som formgivit och utvecklat en suicidpreventiv väggkrok. Den är tänkt för användning i en rättspsykiatrisk anläggning och är genom sin utformning och materialval suicidpreventiv, det vill säga det går inte att ta sitt liv genom att försöka hänga sig i kroken. Utformningen innebär att kroken är väsentligt billigare att tillverka än motsvarande produkter på marknaden och dess estetik är sådan att den inte provocerar, en viktig faktor i de hårda miljöer där den kan förväntas användas.

I kategorin Bio gick priset till kompositmaterialet DuraPulp från skogskoncernen Södra. Materialet baseras på fibermassa i kombination med en förnyelsebar biopolymer. Hittills har materialet funnit användning i en designlampa och en barnstol, samt rönt stor uppmärksamhet för sina egenskaper i många olika sammanhang.

När det så gäller kategorin Plastovationer, det pris som delats ut sedan 2006, såg togs det hem av Runius Design AB. Man har tagit fram en hållare för paketeringstejp, där man inspirerad av traditionella tejphållares form och funktion utvecklat ett koncept med väsentligt färre komponenter, enbart framställda av plastmaterial och som kan tillverkas till en lägre kostnad. I tillägg till detta har tejphållaren en estetiskt tilltalande och samtidigt ergonomisk utformning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344