23948sdkhjf

Europas kompositindustri optimistisk

I samband med kompositmässan Composites Europe 2012 ställdes frågor till de besökande om hur de såg på framtiden och branschens ekonomiska utvecklingsmöjligheter. Mer än 60 procent målade upp en optimistisk bild.
Besökarna vid årets kompositmässa kom från såväl den tillverkande som bearbetande och tillämpningssektorn. Bland användarna utgjorde designers från bilindustrin den största gruppen, följt av luftfartssektorn.

Under mässan gjordes en marknadsundersökning där besökare tillfrågades hur de ser på framtiden för branschen ur ett ekonomiskt perspektiv. Hela 66 procent av de intervjuade besökarna svarade att de förväntar sig att den ekonomiska situationen ska återhämta sig på medellång sikt. Transportsektorn är kommer även fortsättningsvis att vara en viktig tillväxtfaktor för kompositmarknaden. Införandet av allt fler eldrivna bilar ser branschen som stort tillväxtområde där kompositer kommer att vara oumbärligt.

I samband med mässan hölls en rad föredrag. Roland Berger, strategisk konsult vid VDMA Forum Composite Technology förutspådde goda utsikter för
kolfiberförstärkta polymerer, CFRP.

Idag står kolfiberförstärkt plast för cirka en till två procent av den totala kompositmarknaden. Men Berger tror att den globala produktionsvolymen av höghållfasta kolfiberförstärkta komponenter kommer att öka med 17 procent årligen fram till 2020. Samtidigt tror han att produktionskostnaderna kommer att minska med 30 procent. Teserna har utkristalliserats i samband med hans nyligen utförda studie ”Serieproduktion av höghållfasta fiberkompositkomponenter - Utsikterna för tysk ingenjörskonst". /composites-europe.com
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078