23948sdkhjf

P&K till motangrepp om ftalatförbud

Ett svenskt ftalatförbud som det Danmark nyligen beslutat om, är ett slag i luften. Det menar kemiindustrins branschorganisation Plast- & Kemiföretagen, apropå att Naturskyddsföreningen vill se även ett svenskt förbud.
LÄS ÄVEN / » Danmark vill sätta P för ftalater
Danmarks miljöminister tog för en dryg månad sedan beslut om att förbjuda de fyra ftalaterna DEHP, DBP, DIBP och BBP, från och med nästa år.

Enligt den danska miljöministern Ida Auken finns det tillräckligt med underlag för ett förbud. Hon anser inte att man kan inte vänta på EU. Förbudet planeras träda i kraft 2013.

EU-kommissionen ska göra en översyn på området hormonstörande ämnen med början våren 2013, en översyn som eventuellt kan leda till hårdare reglering.

Svenska Naturskyddsföreningen har gått ut med ett debattinlägg i Svenska Dagbladet där föreningen framhåller att Sverige bör följa i Danmarks fotspår.

Plast&Kemiföretagen anser att ett svenskt förbud skulle vara ett slag i luften och att det skulle underminera förtroendet för den gemensamma europeiska kemikalielagstiftning, som Sverige varit med att ta fram.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063