23948sdkhjf

Säker nivå av bisfenol A oklar

Svenska forskare befarar att säker dagsdos av bisfenol A kan vara tusentals gånger lägre än den fastslagna EU-nivån. Analyser av lågdosstudier ger indikation på att det behövs bättre forskarunderlag för att kunna göra en säker riskbedömning.
I dagens Ny Teknik rapporteras om forskarna Annika Hanberg och Anna Beronius senaste arbete vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.
Forskarna har analyserat nittio studier där låga doser av bisfenol A getts till olika djur för att undersöka om kemikalien påverkar djurens hjärnor, fettomsättning, fortplantningsorgan, bröstkörtelutveckling och beteende. I 82 av undersökningarna påvisades någon form av hälsoeffekt.
Varje enskild studie kan dock kritiseras ur någon synvinkel, exempelvis när det gäller metodval eller resultatpresentation. Men entydigt är att många studier pekar åt samma håll.
Dosbedömningen som ligger till grund för EU:s livsmedelsmyndighet Efsas rekommendation baseras inte på lågdosstudier, varför de svenska forskarna uppmanar forskarvärlden att ta fram bättre underlag för att avgöra hälsoeffekterna av bisfenol Abisfenol A i låga doser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078