23948sdkhjf

Friforma med TPU

BayerMaterialScience och tyska Solid Composites utvecklar tillsammans pulver av termoplastisk polyuretan som kan användas vid friformstekniken selektiv lasersintring (SLS).
Tekniken innebär att man direkt från CAD-underlag lasersintrar samman pulvret till tredimensionella detaljer med konventionell SLS-teknik.
Solid Composites är ett startup-bolag som har sitt ursprung inom forskningsinstitutet Fraunhofer och företaget kommer att marknadsföra materialet under varumärket Desmosint. Företaget har sedan tidigare utvecklat termoplastpulver för SLS och elektrostatisk beläggning.
– TPU med sin seghet, elasticitet och styrka öppnar nya möjligheter inom verktygslös produktion, konstaterar Marcus Rechberger som är vd hos Solid Composites.
Först ut är Desmosint X92 A-1 och fördelen med detta material är att sintringstemperaturen bara är 80 grader, till skillnad från de polyamidkvaliteter som erbjuds idag som ligger flerfalt högre.
I sin förlängning ser man även en stor potential vid större serier, där detaljerna har besvärliga geometrier som ställer till problem vid exempelvis formsprutning.

Bilden:
Solid Composites, med tidigare kopplingar till Fraunhoferinstitutet, utvecklar tillsammans med BayerMaterialScience nya kvaliteter av TPU för friformstekniken SLS.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.053