23948sdkhjf

Nynas fokuserar på tillväxt

I december i fjol tecknade Nynas AB avtal med Shell om att ta över produktionen och ansvaret för en basoljeanläggning med tillhörande produktionsenheter i Tyskland. Nu har konverteringen till ett specialraffinaderi börjat.
Valentina Serra Holm är ny marknadschef för Nynas Naphthenics verksamhet. I ett pressmeddelande säger hon att hon ser ett fortsatt fokus på tillväxt för Nynas, både i respektive kundsegment samt en organisk tillväxt i olika delar av världen.

Det var i december 2011 som Nynas tog över ett raffinaderi i Tyskland. I ett slag ökade företagets produktionskapacitet för specialoljor med 330 000 ton per år, vilket motsvarade en ökning med trettio procent.

I samband med förvärvet sa Nynas vd Staffan Lennström att förvärvet var ett viktigt steg i Nynas tillväxtstrategi.

-Med den nya kapaciteten kommer vi snabbt att kunna möta våra kunders ökande behov över hela världen, sa Lennström.

Vidare sa han att Nynas inom loppet av två år ska ha konverterat anläggningen till ett renodlat specialoljeraffinaderi.

Nynas övertagande av verksamheten baseras på ett 25-årigt leasingavtal av basoljeanläggningen samt ett antal tillhörande anläggningar. När avtalet undertecknades togs beslut om att övertagandet skulle ske i två faser.

Fas ett, som inleddes i början av året, innebär att Nynas ska ta över driften av basoljeenheten och tillhörande raffinaderianläggningar, inklusive bitumenenheter, oljedepåer och pirar i den södra delen. Dock har konkurrensmyndigheten inom EU ännu inte godkänt affären. Då denna prövning ännu inte är avslutad har den svenska specialoljeproducenten ännu inte tillgång till raffinaderiet.

Fas två inleds först i början av 2014. Som förberedelse inför denna ska Nynas bygga en vätgasanläggning, vilken kommer att drivas av en tredjepartsleverantör. Nynas kommer även att modifiera anläggningarna för specialoljeproduktionen i samarbete med Shell.

Nynas är en av världens ledande aktörer inom områden som transformatoroljor för världens elnät och miljöanpassade oljor för däckproduktion. I Västeuropa används även företagets produkter i gummiblandningar och TPE-kompound.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063