23948sdkhjf

Nedbrytbar plast vann pris i Postkodlotteri

Idén att använda bakterier som omvandlar metangas till biologiskt nedbrytbar plast var så framgångsrik att den nyligen kammade hem första priset på 500.000 euro i amerikanska PostkodLotteriets tävling för hållbar innovation.
Tävlingen, Green Challenge, är en internationell tävling och anordnas för sjätte året i rad. Syftet med tävlingen är att få fram hållbara produkter eller tjänster som ska reducera koldioxidutsläppen. Prissumman ska användas för vidare produktutveckling och stöd för att få ut produkten på marknaden.

Årets tävling vanns av Molly Morse från USA. Hennes företag Mango Materials har utvecklat en teknik som omvandlar metangas till biologiskt nedbrytbar plast genom att använda bakterier.

På delad andraplats, kom holländaren Daan Weddepohl för sin hemsida och telefonappen Peerby som gör det möjligt för grannar att enkelt låna och hyra saker från varandra. Platsen delade han med nya zeeländaren Nick Gerritsen och hans företag CarbonSkape som ersätter fossila råvaror i industriell produktion genom att erbjuda alternativ baserade på förädlat avfall från biomassa. De båda andrapristagarna fick vardera 100.000 euro.

Sammanlagt 509 bidrag skickades in till årets tävling.

Pristagarna i årets Green Challange; Nick Gerritsen, Molly Morse and Daan Weddepohl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078