23948sdkhjf

DSM stöttade Paralympics

Så var även Paralympics över för denna gång och uppmärksamheten har varit större än någonsin. Även här har materialutvecklingen tagit ett stadigt grepp och ett exempel är DSMs insatser med Stanyl polyamid 46.
Företaget har bistått det holländska cykelteamet med material till en nyutvecklad kedja som är ultralätt. Innovationspartners är den holländska olympiska kommittén och Royal Dutch Cycling Union tillsammans med KMC, som är världens största tillverkare av cykelkedjor.
Hos racercyklar är kuggkransen en avgörande del och står för kraftöverföringen mellan cyklist och hjul. Kedjan i sin tur måste vara mycket stark, men samtidigt följsam med lägsta friktion. Genom att använda polyamid 46 istället för konventionellt stål i kedja och kuggkrans kan man förbättra kraftöverföringen och därmed generera större hastighet i förflyttningen.
Andra insatser i Paralympics från DSM är speciell shorts som skyddar cyklistens ädlare delar och en ny båt för holländska damlaget som gav en bronsmedalj.

Bilden:
Holländska cykelteamet fick hjälp av DSM att utveckla cykelkedja och kuggkrans av plast. En lättare och starkare konstruktion blev resultatet av att använda Stanyl polyamid 46.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094