23948sdkhjf

Naturfiberarmerad bioplast från Evonik

Evoniks rayonfiberarmerade biobaserade polyamid har ett bioinnehåll på mellan 67 och 100 procent. Detta gör materialet mycket attraktivt i ett flertal applikationer, inte minst på konsumentsidan.

Genom att använda naturfiber istället för glasfiber uppnås en bättre mijöprofil. Nackdelen med naturfiber har varit en markant odör som även gör sig påmind i slutprodukten på ett påtagligt sätt.
Vestamid Terra från Evonik är en produktfamilj som består av polymermatriserna Terra HS och Terra DS. Dessa polyamider kommer helt eller till största delen från ricinoljeplantan. Huggen rayonfiber används som förstärkningsmaterial. Rayon går även under beteckningen viskos och kommer från pappersmassa.
Jämfört med glasfiberarmerade system uppvisar kombinationen 30 procent viskosfibrer och exempelvis PA 1010 en koldioxidbesparing som är 57 procent högre än PA 66 med 30 procent glasfiber. Dessutom har viskosfiber en betydligt lägre densitet än mineralfibrer, vilket innebär att viktsbesparingen ligger på cirka tio procent.

Bilden:
Evoniks nya biopolymer som förstärkts med naturfibern rayon/viskos ger en komposit med utmärkta egenskaper och lägre vikt jämfört med konventionella glasfibersystem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063