23948sdkhjf

Kolfiber av massalignin

Nyligen försvarade Ida Norberg sin doktorsavhandling som visar att lignin. som finns i ved men som tas bort vid sulfatmassatillverkningen, har stor potential att användas för att tillverka kolfiber.
Dagens kolfiber är förhållandevis dyrt, beroende på höga produktionskostnader där den oljebaserade råvaran och fiberspinningen står för mer än hälften av kostnaden.
I ett samarbete mellan Chalmers och Innventia har den s k Lignoboost-tekniken utvecklats. Den ger en mycket ren lignin från massabruken, som passar utmärkt för kolfibertillverkning.
Stora delar av Ida Norbergs forskningsarbete har skett inom ramen för Lignicarb-projektet, där hon tittat närmare på möjligheterna att göra kolfiber av sulfatlignin.
Studier visar att skillnaderna i lignin från lövved och barrved även återspeglas i kolfiberprocessen. Barrvedslignin är svårare att smält och spinna, men är lättare att hantera senare i processen. För lövvedsbaserad lignin är det tvärt om.
Det stora genombrottet i arbetet kom när man lyckades spinna barrvedsbaserade fibrer, något som tidigare ansetts omöjligt. Tekniken är speciellt intressant för skogsindustrin i Norden och Nordamerika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062