23948sdkhjf

Liten miljöpåverkan av plast i ensilage

Många lantbrukare och ensilageproducenter tror att plastanvändningen vid ensilageproduktion har stor miljöpåverkan. Forskning från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, och SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, visar nu att plasten har en mycket liten påverkan på miljön. Istället är det själva vallodlingen och hur väl man tar hand om skörden som är avgörande.
Ingrid Strid, forskare vid SLU, har studerat hur ensilageproduktionen påverkar miljön och energianvändningen i en livscykelanalys av hela processen vid tillverkning av ensilage.
Rapporten visar att för växthuseffekt, försurning och övergödning är vallodlingen den helt dominerande källan, 79-98%, jämfört med den efterföljande ensilagehanteringskedjan. För energianvändningen har dock ensilagehanteringskedjan större betydelse och vallodlingen står då för bara ca 35 procent.
- Rapporten visar även att förlusterna har stor betydelse för ensilageproduktionssystemens miljöpåverkan. Det innebär att en viktig faktor för att minska den totala miljöpåverkan och få en bra ekonomi i produktionen är att optimera ensilagehanteringen så att svinnet blir så litet som möjligt, säger Ingrid Strid.
En vanlig föreställning är att plasten som används vid ensilageproduktion spelar en stor roll för miljöpåverkan. Rapporten visar på motsatsen; plasten spelar en mycket liten roll. Istället handlar det om att på bästa sätt skydda ensilaget och därmed minska förlusterna och få en så stor och högkvalitativ skörd som möjligt.
- Om det krävs ett extra lager av plast för att få ut maximal volym och kvalitet så är plastförbrukningen försumbar vad gäller miljöpåverkan, fortsätter Ingrid Strid.
Enligt Svepretur, som återvinner lantbruksplast, återvinns idag 91 procent av lantbruksplasten. Plasten fraktas från gården till uppsamlingsställen i Sverige och sedan oftast till Asien, vilket självklart innebär viss miljöpåverkan. Men även med detta inräknat återficks 57 procent av ensilageplastens energiinsats genom materialåtervinning enligt rapporten från SLU, under förutsättning att all insamlad plast kunde ersätta ny plast.
- Det är av allra högsta vikt för oss i början av värdekedjan att helt och fullt förstå helalivscykeln för våra produkter, säger Celso Magri, Marketing Group Manager, Dow Europe GmbH. Studier som denna visar verkligen vikten av miljömässig hållbarhet och ger oss möjlighet att vara medvetna om och fokusera på miljöhänsynen i värdekedjan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08