23948sdkhjf

Klämd plast ger ström

Vid Northwestern-universitetet i Illinois/USA har forskare upptäckt att sammanpressade polymerer kan alstra energi. Det är de fria radikalerna i polymeren som ger upphov till energin, det vill säga laddade atomer eller molekyler som innehåller oparade elektroner.
När plast pressas samman bryts de kemiska bindningarna och fria energirika radikaler uppstår. Fria radikaler är motorn i normalt åldrande, men även vid DNA-förändringar och cancer.
Man har studerat fenomenet i exempelvis skosulor och bildäck som är under mekanisk påkänning. Forskarna har också titta närmare på silikonpolymerer som används vid kosmetisk kirurgi och upptäckte stora kvantiteter av radikaler även när polymeren är under moderat tryck. Så nu forskar man vidare för att kartlägga fenomenet hos polymerbaserade medicinska implantat, för att säkerställa den medicinska säkerheten.
– Vi har visat att man kan utvinna förvånansvärt stor energimängd och tar man hand om denna på ett vettigt sätt finns en energikälla med samma potential som en bilmotor – den termodynamiska effektiviteten är nämligen hela 30 procent, konstaterar professor Bartosz Grzybowski som leder forskningsgruppen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11