23948sdkhjf

PEX-röret fyller 40!

Wirsbo Bruks AB, idag Uponor AB, var 1972 först i världen med storskalig produktion av PEX-rör. Idag, 40 år senare, har mer än 3,3 miljarder meter rör producerats i Uponors europeiska och amerikanska fabriker.
Bara i år väntas 200 miljoner meter PEX-rör tillverkas och användas som den viktigaste komponenten i företagets olika system för VVS och inomhusklimat. Dessutom har materialets unika egenskaper möjliggjort dess användning inom vitt skilda industrier, som exempelvis gruvor, kraftelektronik och medicin.

Det var 1968 som Wirsbo Bruk inledde ett samarbete med kemisten Thomas Engel från Tyskland som hade utvecklat en metod för att kemiskt förnäta molekylkedjorna i polyeten. Tillsammans med Engel utformade Wirsbo Bruk en patenterad teknik, ”Engelmetoden”, och det blev möjligt att producera PE-Xa rör i stora volymer. PE står för polyeten, Xa symboliserar kemisk tvärbindning eller förnätning.

Röret fick från början benämningen “allröret Wirsbo-PEX”. Med allrör syftade man på att röret kunde användas för både värme- och tappvatteninstallationer. Nu kunde man erbjuda ett starkt alternativ där kopparrör tidigare varit helt dominerande och i år firar alltså PEX-röret 40 framgångsrika år.
En av de avgörande förutsättningarna för att möta marknadernas krav har varit det omfattande internationella pionjärarbetet som företaget gjort inom området standarder och godkännanden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063