23948sdkhjf

Sveriges första däckgranulatfabrik invigd

Med en däckåtervinningsfabrik på svensk mark har ägarduon som mål att öka andelen återvunna däck jämfört med idag och därmed lyfta produkten ett steg upp i avfallshierarkin.
Anläggningen som varit under uppförande sedan november 2010 är byggd för en årlig kapacitet på 35 000 ton inkommande material. Den 1 juni i år stod den klar.

Totalt har de båda ägarna, den svenska miljö- och återvinningskoncernenen Ragn-Sells AB (80 %) samt holländska holländska Granuband B.V. investerat 120 miljoner kronor i den anläggning som är Sveriges första och enda däckgranuleringsfabrik samt en av tio i Europa. Anläggningen ligger i Heljestorp utanför Vänersborg.

Ragn-Sells kommer att återvinna stora delar av de totalt nio miljoner däck som företaget årligen samlar in från norska och svenska företag.

Däckgummit kommer att malas ner i tre olika kvaliteter, innehållande en mix av 90 procent personbils- och 10 procent lastbilsdäck. Materialet ska sedan säljas för användning i vägbyggen, konstgräsplaner, lekplatser etc.

Av varje kvarnat däck blir cirka 65 volymprocent gummigranulat. Resterande däckingredienser som stålkord, dubb och textil ska återvinnas även dem. Idag finns avsättning för samtliga material utom textilen (fluffen) som förbränns.

De dubbla produktionslinjerna kommer från franska MTB Recycling.
/MF


Steg ett i processen är förlagd utomhus. Med hjälp av en kraftfull shedder rivs däcken ner till en mer hanterbar storlek.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078