23948sdkhjf

Förnybar plastråvara från björk

Grön modifiering av den i björkved naturliga polymeren xylan förbättrar ett flertal materialegenskaper enligt ny forskning.
En avsevärd andel, upp till 30 procent, av lövved består av hemicellulosan xylan. Xylan är en naturlig polymer som lakas ut från fibrerna vid massakokning utan att förstöras i processen. Därmed skulle xylan kunna användas som råvara för att tillverka barriärfilmer till livsmedelsförpackningar eller andra polymera material, rapporterar plastnets systerportal papernet.se.

Dock finns ett antal svårigheter med xylan. Det är vattenlösligt, inte termiskt formbart och det är svårt att göra filmer av. Dessa utmaningar har Johanna Persson, forskare vid Innventia, tagit sig an i sina studier.

–Utgångspunkten har varit att vi redan kan producera xylan från svartlut. Jag har sedan med hjälp av kemisk modifiering, en organisk syntes, försökt påverka de hydrofila, termiska och filmbildande egenskaperna, berättar Johanna Persson.

Modifieringen handlar om att laktid, som produceras i växter, ympas på xylan. Genom detta bildas grenar – sidokedjor – av så kallad polylaktid. Längden på dessa kedjor avgör vilka egenskaper materialet får.

–Problemet är att ha kontroll på kedjornas längd. En katalysator har visat sig mycket effektiv. Nu kan vi framställa laktidympat xylan med specifik grenlängd och därmed få fram ett brett spektrum med olika material, som är termiskt bearbetningsbara och som inte löses upp i vatten. Vi kan också göra starka självbärande filmer med en dragstyrka upp till 48 MPa, säger Johanna Persson. /MF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08