23948sdkhjf

Däckgummi från maskrosor

Det senaste året har vi rapporterat om några forskningsprojekt gällande möjligheten att framställa naturgummi från maskrosor. Senast i raden är däcktillverkaren Bridgestone som menar att naturgummi från arten rysk maskros mycket väl kan bli gångbart i däcktillverkning.
I teorin finns det ca 1200 växter som skulle kunna fungera som råvarubas för naturgummiutvinning. Idag är det endast heveaträdet som används och att hitta ett alternativ som kan ge den kvalitet och mängd som krävs är enligt Bridgestone "en utmaning". Men, resultaten så här långt pekar alltså på att rysk maskros kan vara ett sådant alternativ. Ytterligare tester ska nu genomföras i år och 2014 räknar man med att kunna genomföra mer storskaliga tester.

Parallellt med denna forskning tittar däcktillverkaren också på ett annat naturgummialternativ, nämligen guyalegummi som kommer från en buske som växer i sydvästra USA och norra Mexiko.

Efterfrågan på däck bedöms öka på både kort och lång sikt och Bridgestone har den långsiktiga målsättningen att utveckla däck som till 100 % består av hållbara material, det vill säga förnyelsebara och återvinningsbara.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067