23948sdkhjf

En plast att lägga på minnet.....

Bayer MaterialScience och det tyska institutet för materialforskning och -provning, BAM, har utvecklat en TPU med minnesegenskaper. Tänkbara applikationsområden finns det gott om.
Den nya produkten, döpt till Desmopan DP 2795A SMP där SMP står för Shape Memory Plastics, karakteriseras av att materialet temporärt kan omformas och fixeras till en viss form, men att det återgår till sin ursprungsform när det uppnår en viss temperatur, i det här fallet fyrtio grader celsius.

Den här egenskapen öppnar för en lång rad tänkbara applikationer. Exempel som nämns är inom bilindustrin, textilindustri, sport- och fritidsprodukter, leksaker samt flyg- och rymdindustri. Man kan tänka sig karossdelar som efter en mindre krock kan repareras med en hårtork, artificiella muskler, gångjärn, självlossande skruvar, krympslang och olika typer av förpackningar.

Bayer och BAM har nyligen lämnat en patentansökan gällande en applikation inom jordbruk. Närmare bestämt handlar det om självresande filmtunnlar. Sådana tunnlar används bland annat vid odling av sallad och att resa dem är tidskrävande. Men med profiler av den nya TPU-kvaliteten som tillfälligt gjorts plana går det snabbt att lägga ut filmen och sedan reser sig tunneln när profilerna värms och återgår till sin ursprungliga, svängda form.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078