23948sdkhjf

Trendbrott för svenska underleverantörer

Underleverantörernas orderingång har planat ut, men förväntningarna under innevarande kvartal visar redan en tydlig ökning. Detta enligt nya kvartalssiffror från den underleverantörsbarometer som Svensk Industriförening presenterar idag.
Det är ett efterlängtat trendbrott efter tre kvartal i rad med oförändrad orderingång.
Barometern visar dessutom att andelen företag som planerar att dra ner på personalstyrkan minskar. Istället söker många företag såväl produktionspersonal som marknads- och försäljningskompetens.
44 procent av de tillfrågade företagen förväntar sig ökad orderingång under andra kvartalet, medan 23 procent avser anställa och 10 procent planerar nerdragningar.

- Dett är positivt. Det enda egentliga problemet är att bristen på kvalificerad arbetskraft fortfarande kvarstår, säger Anders Ekdahl, VD för Sinf och fortsätter:
- Bristen på utbildad arbetskraft är ett konstant problem. Till och med under krisen 2008-09 angav var fjärde företag att det var ett problem. Nu ligger vi konstant på ca hälften av företagen och det är ett underbetyg åt utbildningspolitiken. Snart är det för sent att agera. Hög medelålder hos befintlig personal och tröga utbildningsvägar med långa leveranstider gör att företagen snart står utan den arbetskraft de behöver, säger Anders Ekdahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079