23948sdkhjf

Kartläggning av bisfenol A i renoverade vattenrör

18 april uppdrog regeringen åt Kemikalieinspektionen att tillsammans med Boverket och Livsmedelsverket genomföra en kartläggning av i vilken utsträckning bisfenol A kan avges till dricksvatten från renoverade vattenledningsrör.
Senast den 15 december 2013 ska uppdraget redovisas och senast den 15 september i år ska en delrapportering lämnas.

Att renovera vattenledningar genom så kallar relining med epoxi har blivit allt vanligare. Det är allmänt känt att epoxi innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A, men hittills har ingen undersökt om och i så fall i vilken omfattning ämnet kan läcka över till dricksvattnet när ledningar relinats.

Branschorganisationen VVS-företagen välkomnar i en kommentar regeringens beslut och man avråder också från att använda metoden så länge som det inte är utrett vilka eventuella risker som finns gällande bisfenol A-läckage.

Bisfenol A är inom EU förbjudet i nappflaskor och så sent som förra veckan informerade regeringen om att ämnet förbjuds i barnmatsburkar. Ett liknande uppdrag som det som nu getts kring vattenrör ska också inledas när det gäller förekomsten av bisfenol A i kvitton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078