23948sdkhjf

Ny standard minskar spillet

En ny standard ger industrin handfasta verktyg för att analysera materialspill och onödig energianvändning.
Standarden ”Miljöledning – redovisning av materialflödeskostnader” (SS-EN ISO 14051) är ett komplement till andra standarder i ISO 14000-serien för miljöledning. Den är internationell och anpassad framförallt till tillverkningsindustrin.
En systematisk analys av kostnader för olika typer av materialspill ska leda till effektivare material- och energianvändning. Många företag arbetar redan med detta, men den nya standarden underlättar och systematiserar arbetet. Innehållet ger företagen nya verktyg för att kvantifiera kostnader för spill.
Produktionskostnader redovisas ofta som en klumpsumma, vilket försvårar en riktad analys av kostnaderna för materialflöden. Materialflödena omfattar allt från produktdesign till produktion och kvalitetskontroll. Metoderna i standarden täcker in de olika momenten i produktionen och vägleder hur företagen kan minska materialspillet.
Grundtanken är att det är lättare att sänka kostnaderna när man ser de olika kostnaderna specificerade. Kostnader som kan minskas är exempelvis materialkostnader, systemkostnader, processkostnader, kostnader för avfallshantering och energikostnader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095