23948sdkhjf

Ford och Dow utvecklar kolfiberkompositer för fordon

För att Fords kommande fordon ska uppnå målen för minskad bränsleförbrukning måste vikten minskas med upp till 300 kg. Det ska man bland annat uppnå med hjälp av kostnadseffektiva och lätta kolfiberkompositer.
I utvecklingen av dessa material samarbetar Ford med Dow Automotive Systems och syftet är att få fram avancerade kolfiberkompositer som kan användas i volymbilstillverkning. Ford menar att man ska ha uppnått viktminskningen på upp till 300 kg redan innan detta årtionde är slut.

Det samarbetsavtal som tecknats mellan de båda företagen innebär att forskare från båda aktörerna arbetar på flera fronter. Utvecklingsteam kommer att fokusera dels på hur man framställer kolfiberkompositer för bilindustrin på ett kostnadseffektivt sätt, dels på vilka metoder som ska användas i tillverkningen av bilkomponenter.
Avtalet innebär bland annat att Ford nu kan dra nytta av de utvecklingsarbete som Dow inlett med turkiska kolfibertillverkaren AKSA och det amerikanska energidepartementets laboratorium Oak Ridge.

Blir arbetet framgångsrikt kan de första kolfiberkomponenterna dyka upp i nya Fordmodeller under andra halvan av 2010-talet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095