23948sdkhjf

Förbud och kartläggningar kring bisfenol A

Regeringen fattade i går ett antal beslut gällande kartläggning och åtgärder kring det hormonstörande ämnet bisfenol A. En åtgärd blir att förbjuda användningen av bisfenol A i förpackningar till livsmedel avsedda för barn under tre år.
Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket redovisade våren 2011 ett regeringsuppdrag om bisfenol A, BPA. Det konstaterades då att det råder en större osäkerhet än tidigare kring vad som är en säker nivå för exponering i låga doser. De föreslog därför en rad åtgärder, både för att öka kunskapen om förekomst och exponering och för skydda små barn mot exponering från kända källor.

Ett annat användningsområde för BPA i Sverige är i material baserat på polyester, behandlat med epoxi, som används för renovering (relining) av vattenrör. Befintliga rör beläggs på plats med ett insides lager av härdande plast. Hittills har det inte påvisats någon BPA i dricksvatten från renoverade rör. Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket ska nu kartlägga användningens omfattning och ämnets rörlighet. Därutöver ska Kemikalieinspektionen också kartlägga användningen i leksaker och barnartiklar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125