23948sdkhjf

Kina och Danmark i designsamarbete

Vingbladen i framtidens megaturbiner på 10-20 MW måste vara extremt robusta. Därför behövs nya starka material som klara av de kraftiga påkänningar som uppstår vid stormstyrka.
Avdelningen för materialforskning på Risø DTU i Danmark har fått ett bidrag från Strategisk Forskning för att utveckla sådana material i samarbete med China University of Mining and Technology i Peking.
Projektet löper under tre år, och har en budget på 5,5 miljoner dollar. I projektet ska de två universiteten, med gemensamma krafter utveckla avancerade, starka kompositmaterial för vindkraftverkets vingar genom att optimera dess struktur ner till nanoskala.
Med hjälp av ett testprogram och ett virtuellt laboratorium kommer de att testa olika typer av nya material för morgondagens enorma turbinblad.
Målsättningen är även att samarbetet ska leda till precisa metoder för att förutsäga livslängd och styrka av material i förhållande till de stora belastningar som vingarna på vindkraftverk placerade till havs exponeras för.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078