23948sdkhjf

Rymden nästa för epoxigel

En polymerförstärkt aerogel kan snart vara redo för sin första rymdfärd. Forskare vid universitetet i Acron, USA har modifierat de mekaniska egenskaperna hos en aerogel med polymerförstärkning och skapat en hållbar termisk isolator som nu förbereds för en rymdtur.
Aerogelen har en låg värmeledningsförmåga och låg densitet vilket gör kiselaerogeler till idealiska isolatorer. Dessvärre är de ofta mycket bräckliga. Då de består av cirka 95 procent luft och 5 procent kiselsyra bryts det känsliga materialet ner lätt redan vid relativt låga spänningar. Men tack vare en polymerbeläggning som är förenlig med kiselns nanoskelett förbättras inte bara styrkan hos aerogelen, utan även elasticiteten och flexibiliteten.
Enligt professor Sadhan C. Jana, vid institutionen för polymerteknik vid universitetet i Acron tål materialet såväl höga tryck, upprepade böjningar samt extremt höga temperaturer. Han skattar materialet som en het kandidat för applikationer i rymdapplikationer, uppblåsbara störtdämpare och EVA-dräkter vars forskningsteam undersökt den epoxiarmerade aerogelens densitet, porstruktur, modul och elastisk återhämtning.
Projektet är ett forskningsprogram som stöttats ekonomiskt av NASA med 90 000 dollar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079