23948sdkhjf

Arbetskraftsbrist hot mot svensk plastindustri

Den svenska plastindustrin riskerar att försvinna på sikt eftersom det saknas anpassade utbildningar för dessa jobb. Det menar Svensk Plastindustriförening som nu kräver att såväl det gymnasiala industriprogrammet som lärlingsprogrammen skyndsamt kompletteras med en praktisk inriktning mot plastbranschen.
Svensk plastbearbetande industri kännetecknas inte bara av god kvalitet utan även av högteknologi och bra arbetsvillkor, både jämfört med andra branscher men också gentemot andra plastproducerande länder.
- Det är en anrik industri med långa traditioner, men det saknas idag utbildningar som fokuserar på den praktiska kunskapen som krävs. Och att hitta personal med arbetslivserfarenhet är lika svårt, säger Frantzeska Papadopoulou, VD för Svensk Plastindustriförening.

Organisationen bedömer det som sannolikt att detta i förlängningen kommer att medföra att många företag känner sig tvingade att flytta sin verksamhet från Sverige. För att behålla denna viktiga industri måste därför rekryteringsbasen säkras.
- Vi har utarbetat kravspecifikationer för vad kvalificerade plastmedarbetare bör kunna. Nästa steg vi planerar är att samla branschen till ett gemensamt certifieringsprogram för diplomerade ställare och plasttekniker. Vi gör så mycket vi kan, men våra insatser räcker inte, fortsätter Papadopoulou.

Även samhället måste ta sitt ansvar för den inhemska kompetensförsörjningen till plastindustrin. Därför bör den nationella industriutbildningen kompletteras med en praktisk plastinriktning.
- Bristen är akut och den svenska plastbranschen dör utan nytt blod, avslutar Frantzeska Papadopoulou.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069