23948sdkhjf

Byggsektorn bättre på att återvinna plastavfall

2010 återvanns ungefär 20 procent av allt plastavfall som genererades inom bygg-och byggsektorn i Europa. Det rapporterar branschorganisationen PlasticsEurope i en ny studie som omfattar länderna inom EU, Norge och Schweiz.
Historiskt, är dokumentationen beträffande återvinning av plastförpackningsavfall i Europa ganska omfattande. Betydligt sämre ställt är det med dokumentationen beträffande andelen återvunnen plast från bygg- och anläggningssektorn. Detta kan tyckas märkligt då segmentet som sådant är ett stort marknadssegmentet för materialgruppen.

Branschorganisationen PlasticsEurope har därför gjort en oberoende undersökning gällande plastavfall inom bygg- och anläggningssektorn. Undersökningen omfattar EU:s 27 medlemsstater inklusive Norge och Schweiz.

Rapporten visar att 56,2 procent av allt plastavfall från ländernas bygg- och anläggningssektor avleddes från att hamna på deponi under 2010. 20 procent av den återvunna plasten återvanns till recyclat. Resterande 36,2 procent gick till energiåtervinning. Året dessförinnan (2009) låg återvinningsgraden på 51,9 procent. Såldes har branschen blivit bättre på att ta hand om sitt plastavfall (4,3 %).

Resultaten från studien visar dock på stora skillnader i återvinningsnivåerna från land till land. Bäst i klassen är Tyskland som visar vad som är möjligt att uppnå med rätt infrastruktur och förordningar. Under 2010 återvanns 96 procent av det tyska plastavfallet från byggsektorn. I Italien och Spanien var resultatet det omvända. Där hamnade över 80 av plastavfallet på deponi.

I andra länder var bilden mer nyanserad. Medan Storbritannien visar vägen när det gällde materialåtervinning (31,5 %) hamnar närmare 2/3 på deponi istället för att gå till förbränning. I Skandinavien är läget det motsatta. Här skickas närmare 80 procent av den insamlade plasten direkt till förbränning.

Även om länderna förbättrat sin statistik är andelen plastavfall som inte omhändertas är fortfarande alldeles för hög (43,8 %). Det övergripande målet är att inget plastavfall, noll procent, ska hamna på deponi 2020.
/MF

Allt fler företag inom bygg- och anläggningsbranschen valde att ta hand om sitt plastavfall mellan 2009 och 2010 stället för att dumpa det på soptippen.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078