23948sdkhjf

Världens första biologiskt nedbrytbara ledimplantat

Forskare vid Tammerfors tekniska universitet (TUT) säger sig vara först i världen med att utveckla ett ledbart implantat, RegJoint, av ett biologiskt nedbrytbart polymert material.
Produkten har genomgått omfattande kliniska prövningar i Finland och utomlands och patienter har rapporterat positiva resultat. Implantatet är framtaget för behandling av osteoartrit och reumatoid artrit. Produkten har
fått godkänt att CE-märkas, vilket innebär att den kan säljas i Europa.

Implantatet ska användas för att reparera skador i de små lederna i fingrar och tår. Materialet som det är tillverkat av är en biologiskt nedbrytbar polylaktid sampolymer, och ska placeras inuti ledkapseln som omger leden.

Implantatet har till uppgift att stimulera kroppen att producera bindvävsceller. Gradvis kommer dessa sedan att ersättas av patientens egen mjukvävnad.

Utvecklingsarbetet som pågått sedan mitten av 1990-talet, är ett samarbete mellan forskare vid Institutionen för medicinsk teknik vid Tammerfors tekniska universitet, Conmed Linvatec Biomaterials och Scaffdex Limited samt en grupp ortopediska kirurger, bland annat från Tammerfors universitetssjukhus.

Scaffdex Limiteds kommer att stå för produktens marknadslansering.
/MF

Världens första biologiskt nedbrytbar led är tillverkad av en polylaktid sampolymer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.531