23948sdkhjf

Svensk studie om mikroplaster i biogasprocessen

Nationella kunskapscentrumet Waste Refinery har påbörjat en förstudie och ett projekt som fokuserar på mikroplaster (> 2 mm) i biogödseln. Syftet med studien är att få svar på om det finns några potentiella risker förknippade med detta.
Matavfall är ett vanligt förekommande substrat i flera av dagens samrötningsanläggningar. Mikroplaster skulle också kunna förekomma i denna processen antingen via förpackat livsmedelsavfall från matbutiker och grossister eller via källsorterat matavfall från hushåll och restauranger.

Eftersom såväl insamlingssystemen som förbehandlingsteknikerna skiljer sig åt från kommun till kommun, påverkas även förekomsten av mikroplaster i substratet. Sedan tidigare finns det ett sätt för användarna av biogödsel, att begränsa förekomsten av plast (>2 millimeter). Att cerifiera sig enligt SPCR 120. Mikroplaster (<2 millimeter) är dock inte inkluderade i analysen.

För närvarande finns helt enkelt ingen kunskap om vad som händer med dessa mikroplaster i biogasprocessen eller när biogödseln används som gödningsmedel. För att kunna göra en riskbedömning om mikroplaster är ett reellt presumtivt problem eller inte kommer Waste Refinery att genomföra litteraturstudier, studera lagstiftningen och diskutera med anläggningar, leverantörer av förbehandlingsutrustning, branschorganisationer och myndigheter.
/MF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065