23948sdkhjf

Alla exponeras men halterna är låga

Bisfenol A används vid produktion av en rad olika plastmaterial som epoxi och polykarbonat. Ämnet förekommer även i utskriftspapper för termoskrivare som används för kassakvitton bland annat.
Då Bisfenol A visat sig vara hormonstörande, och vid höga doser även ha skadliga effekter på fortplantningen har forskare från Umeå universitet tillsammans med Arbets- och Miljömedicin i Lund (AMM) studerat den svenska allmänhetens exponering för ämnet.

Inom ramen för Naturvårdverkets hälsorelaterade miljöövervakning och MONICA-projektet i Norr- och Västerbotten har 323 vuxna studerats fördelat på 146 män och 177 kvinnor. Den samlade gruppen hade ett medelvärde på 4,1 µg/L i urinprovet. Halterna var något högre än i studier gjorda i USA, men i nivå med dem som uppmätts i Norge och hos barn i Tyskland.

Då undersökningen är den första i sitt slag som gjorts i Sverige kan forskarna inte säga om det finns några regionala skillnader i landet. Skillnaderna mellan kön och åldersgrupper är små, dock finns en tendens till något högre halt av bisfenol A hos yngre än äldre personer. Sammanfattningsvis konstaterar forskarna att alla exponeras för ämnet, men viktigast av allt är de halter som uppmätts är låga, poängterar dem.

Vid studien har forskarna använt sig av en metod med vilken de mätt halten av bisfenol A i urinet. Till sin hjälp har de använt en vätskekromatograf kopplad till en masspektrometer (LC/MS/MS).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078