23948sdkhjf

Färger utan pigment som skydd mot bedrägeri

Forskare från universitetet i Sheffield har utvecklat en palett av intensivt färgade polymera material utan inblandning av pigment. Färgerna är mycket svåra att kopiera vilket gör dem lämpliga att använda som markörer i framtida pass och sedlar.
De intensiva färgerna uppnås genom polymerens struktur, ungefär på samma sätt som naturen skapar färgen för vissa skalbaggar och fjärilar. Således förekommer ingen inblandning av pigment.

Med hjälp av en blandning av väldigt ordnade polymerskikt, producerade av en block sampolymer, har de brittiska forskarna lyckats återskapa alla regnbågens färger. De olika polymererna organiserar sig automatiskt i en skiktad struktur, och skapar därmed optiska effekter liknande dem hos en opal. Beroende på betraktningsvinkel ändrar sig färgen. Komplexiteten i kemin som används för att skapa de polymera färgerna skulle kunna vara klockren för användning i pass, sedlar eller varumärkesskyddade produkter, då de är mycket svåra för bedragare att kopiera.

Nick Terrill, professor vid det laboratorium som forskarna använt vid sina försök förklarar:
-Tekniken som forskarna använt sig av är en enkel teknik som i det här fallet gett värdefulla bekräftande information. Genom att använda vår röntgenutrustning för att bekräfta polymerstrukturen, har forskarna kunnat identifiera lämpliga blandningar för de önskade färgerna, så att de nu kan skräddarsy polymersammansättningarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078