23948sdkhjf

Livsstilshus byggt av gamla däck

Amerikanska arkitekten Michael Reynolds är mannen som gjort sig känd för sina okonventionella hus, byggda av återvunnet material.
Redan två år efter sin examen 1969 vid University of Cincinnati byggde han sitt första energihus av gamla bildäck, aluminiumburkar, PET-flaskor och annat återvunnet material. Som en extra dimension, är husen självförsörjande på mat såväl som vatten och el.

Idag finns hans originella hus uppförda på ett stort antal platser runt om i världen. Nu har turen även kommit till Sverige. Enligt Ny teknik ska ett demonstrationshus uppföras i Nacka utanför Stockholm i maj nästa år. För att ges möjlighet att träna på den nya byggtekniken byggs just nu en källare med den speciella tekniken på Värmdö i Stockholms skärgård.

Varje hus är unikt i sitt slag. Viss hur ser ganska konventionella ut till sitt yttre medan andra ser ut som sagoslott. Prislappen är ungefär den samma som för en konventionell villa. Skillnaden är att Reynolds hus uppförs specialanpassade till det lokala klimat, nederbördsmängden och antalet soltimmar som det uppförs i.

Maten odlar husets ägare själv i ett integrerat växthus, inbyggt hönshus etc. Vatten fås från regn och snö som samla in, renas och används som dricksvatten, för matlagning, dusch och toalett. Energin fås från solceller eller paneler i kombination med vindkraft.

Stommen och grundkonstruktionen är byggd av gamla bildäck, ett starkt och hållbart materialval.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062