23948sdkhjf

Svetsa direkt i formverktyget

Tillsamman med partnern Hummel-Formen och KVT Bielefeld har formsprutmaskintillverkaren Engel utvecklat en ny integrerad process, där man lyfter in ett efterbearbetningssteg i själva huvudprocessen.

Momentet handlar om att svetsa samman plastdetaljer direkt i formverktyget med varm gas. Processen är patentsökt och ger betydande ekonomiska besparingar, inte minst när det gäller fordonskomponenter. Metoden passar alla termoplaster och hos Engel ser man en stor potential för fordonsdetaljer av glasfiberarmerad polyamid.
Nu behövs inte längre extern svetsutrustning och detaljhanteringen reduceras avsevärt, eftersom detaljen är helt färdig då den plockas ur formverktyget, konstaterar Franz Füreder som är chef för Engels affärsområde för fordonskomponenter
Själva processen går till så att båda komponenthalvorna formsprutas samtidigt i ett enkelverktyg. Efter kylningsfasen öppnas formen, varvid produkthalvorna stannar i varsin formhalva. Den rörliga formhalvan positionerar sig så att bägge detaljerna är mitt emot varandra i svetsposition. Värmeelementet placeras mellan kaviteterna och detaljhalvornas kanter värms. När formen sedan stängs sammanfogas de uppvärmda ytorna och en sammanfogad detalj lämnar verktyget vid efterföljande formöppning.
Båda detaljhalvorna är fixerade i formen under svetsningen, vilket minskar risken för skevning. Processen är ren och tunna svetsar är inget problem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095