23948sdkhjf

Blandat läge för kompounderare

Nya rapporter som det brittiska konsultföretaget Applied Market Information (AMI) visar att den globala lågkonjunkturen inom kompoundering av termoplast har två ansikten.
I Asien och Latinamerika är det fortsatt full rulle och volymerna ligger nu nära 11 miljoner ton (2010), medan den europeiska marknaden har genomlevt minskad efterfrågan och omorganisering i form av sammanslagningar.
Fem procent förre kompounderare finns det idag, jämfört med för några år sedan. Och i materialvolymer handlar det om en minskning på en miljon ton mellan åren 2006-2009. Förra året noterades dock en återhämtning och den europeiska totalvolymen ligger nu på 7,6 miljoner ton (2010).
Under 2009 handlade det mer om att minimera kreditriskerna än att försöka behålla marknadsandelar, att bibehålla eller öka marginalerna hellre än att jaga volymer.
Marknaderna skiljer sig också åt på produktnivå – i Asien är det mest färgkompound och masterbatch står för en mycket mindre andel av produktionen. PVC är likvärdigt stabilt på alla marknader och i Europa och Asien dominerar konstruktionsplaster.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078