23948sdkhjf

Operationshandsken ett allergiproblem

De senaste åren har allt fler kirurger och operationssköterskor drabbats av kontaktallergiska eksem till följd av operationshandskar. Ann Pontén, docent och överläkare vid Yrkes- och miljödematologiska avdelningen(YMDA)i Malmö sätter därför stort hopp till att få initiera ett forskningsprojekt för att kartlägga förekomsten av eksem och kontaktallergi bland sjukvårdsanställda i Södra Sjukvårdsregionen.
Enligt Ann Pontén finns i dagsläget inga pengar knutna direkt till projektet. Andra anslag sedan tidigare finns dock. Dessutom har en doktorand enrollerats, som kommer att avsätta viss tid för projektet i sin tjänst.

För närvarande fasas den klassiska naturgummihandsken ut på grund av risken för latexallergi. Istället används en handske av syntetiskt gummi, utan naturlatexproteiner, men även denna innehåller rester av accleratorer, antioxidanter och antimikrobiella ämnen, från tillverkningsförloppet.

Vid en undersökning mellan 2007 och 2009 diagnostiserade YMDA tio patienter med kontaktallergi mot en eller flera gummikemikalier. Samtliga patienter reagerade vid ett test där handsken eller ett extrakt där av lades mot huden. Sju av tio var även allergiska mot kemikaliegruppen thiuramer. Lika många var allergiska mot difenylguanidin (DPG).

-Tyvärr är forskning en ganska långsam process, särskilt om man bedriver den vid sidan om det dagliga kliniska arbetet, säger Ann Pontén till Plastforum.

För närvarande arbetar hon med att få fram ett utskick av en elektronisk enkät. Tidpunkten för när detta kommer att skickas ut är ännu inte fastställd.

Antalet kirurger och operationssköterskor som drabbas av kontaktallergiska eksem till följd av operationshandskar har ökat på senare år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08