23948sdkhjf

En ryslig plastsoppa

Inte nog med att det i Stilla havet finns en stor ö av plastavfall som uppskattas innehålla hundra miljoner ton skräp– nu har fenomenet börjat bre ut sig längs svenska kuster. Varje år flyter femtusen kubikmeter plastsopor i land på Bohusläns stränder.
Naturvårdsverket gjorde för drygt ett år sedan en undersökning på 19 platser runt om i de svenska haven. Resultatet var oväntat. Det fanns en mängd olika fibrer och partiklar i vattenmassan, ända upp till tiotusen fibrer per kubikmeter. Tidigare studier har bara visat på 20 fibrer per kubikmeter.
Och ökningen kanske inte är så konstig eftersom det på femtiotalet producerades fem miljoner ton plast, vilket ska jämföras med 260 miljoner ton förra året. För Sveriges del är havsströmmarna ett problem, eftersom ett marint EU-direktiv ska utformas sommaren 2012. Förslaget är att havsskräpet ska minskas med 40 procent och detta ska vara uppfyllt 2020, annars drabbas Sverige av ekonomiska sanktioner. Detta trots att en stor del av den plast som sveper in över Bohuskusten i själva verket kommer från andra europeiska länder. Åttio procent av plasten i havet tros komma från land, resten från sjöfarten.
En dellösning på problemet är återvinning och källsortering, och en attitydförändring så att allmänheten inser att det finns ett värde med att låta plast få många liv innan den slutliga energiutvinningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062