23948sdkhjf

TetraPak får miljoner till forskningsprojekt

KK-stiftelsen har beviljat ett ekonomiskt stöd på närmare 1,5 miljoner kronor åt Tetra Pak för ett datormodelleringsprojekt, för skräddarsydda material med önskade barriäregenskaper där man ska studera genomströmningsegenskaperna hos plaster.
Anders Börjesson är forskare på Institutionen Ingenjörshögskolan. Han säger att de ska titta på vattengenomströmning genom plastmaterial på molekylär nivå. Detta kan vara av intresse för många olika tillämpningar, både för Tetra Paks mjölkpaket eller andra förpackningar.

En annan intressant tillämpning skulle kunna vara att titta på separationen av gaser där en textilväv beläggs med en plast, som har en bestämd egenskap. Väven och plasten skulle då kunna användas som gasbehållare. Alternativt skulle det vara möjligt att få plasten släpper igenom vissa gaser men inte andra.

-Då skulle man kunna rena gaser med plasten istället, säger Anders Börjesson.

Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Högskolan i Borås och TetraPak och löper på 1,5 år. I projektet kommer en kombination av de två modelleringsmetoderna Monte Carlo och molekyldynamik att användas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094