23948sdkhjf

Termokemi framtidens lacker

Det holländska forskningsinstitutet TNO har med hjälp av termokemi öppnat nya möjligheter för självlagande lacker, omvänd adhesion och pulverbeläggningar.
Hemligheten är polymerer som innehåller s k temperaturreversibla tredimensionella bidningar. Nu är det fullt möjligt att ”stänga av” det tredimensionella nätverket av bindningar som normalt ger materialet dess styrka och kemikaliebeständighet.
Temperaturen där bindningarna aktiveras kan på kemisk väg modifieras mellan 60-120 grader. I praktiken innebär detta att exempelvis lim kan avaktiveras genom att det utsätts för varm luft från en varmluftspistol och de sammanlimmade ytorna kan enkelt separeras från varandra. Och i normaltillstånd fungerar limmet som ett starkt adhesiv med originalegenskaper.
Vid pulverbeläggning kan tillförd värme minska viskositeten och på så sätt motverka försämrad flytbarhet beroende på ökad andel bindningar vid härdning. Pulvret kan nu lagras som helt eller delvis tvärbundet material, där den termoreversibla bindningen öppnas vid beläggningshärdning. På så sätt ökas pulvrets hållbarhet.
I system med reversibla bindningar kan repor enkelt lagas, det är bara att värma upp det skadade stället och den minskade viskositeten lagar skadan på egen hand.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062