23948sdkhjf

Omfattande kemikalieläckage från plaster

Listan är lång över de kemiska substanser som ständigt finns i vårt kommersiella omlopp. En rapport från forskningsprogrammet Chemitecs visar att en stor del av dessa läcker ut från plastprodukter.
I rapporten har Chemitecs uppskattat hur stort det årliga läckaget av organiska substanser från plastprodukter är i Sverige. Enligt denna uppskattas den samlade mängden produkter som innehåller plastmaterial, till cirka 130 miljoner ton, varav cirka 43 miljoner ton består av enbart plast. Dessa plastmaterial innehåller i sin tur nästan tre miljoner ton organiska tillsatsämnen.

Resultaten visar att två procent av dessa tillsatser läcker ut. Det handlar bland annat om 24 000 ton mjukgörare, 6 000 ton flamskyddsmedel och 7 000 ton färgämnen. Totalt sett rör det sig om 47 000 ton kemikaliska substanser.

–Det här är för närvarande vår bästa gissning, vilken är framtagen med hjälp av en enkel emissionsmodell för plastmaterial. Dessa siffror kan dock vara överskattade på grund av osäkerheter i både modellen och ingående data, säger Jenny Westerdahl, en av Chemitecs forskare.

Studien omfattar utsläpp under användningsfasen för produkter tillverkade i både Sverige och utomlands, utifrån 2006 års totala mängd plastprodukter inom Sveriges gränser.

Den metod som forskarna har använt sig av har hittills bara tillämpats för plastmaterial. De tror dock att den skulle kunna användas även för att uppskatta utsläppen från andra material.

Chemitecs är ett femårigt forskningsprogram vars utppgift är att ta fram ny kunskap om emissioner av organiska ämnen från varor. Forskningsresultaten avser att stödja utvecklingen av svenska och europeiska handlingsprogram som ska minska riskerna med särskilt farliga ämnen.

Programmet finansieras av Naturvårdsverket.
/MF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063