23948sdkhjf

Utnyttja kyltekniken bättre

25-30 procent kortare kylsektion behövs då man använder det nya rörmunstycket från österrikiska Battenfeld-Cincinnati i en extruderingslinje. Munstycket skickar helt enkelt en luftström på insidan av röret i motsatt riktning av extruderingsriktningen.
På så sätt blir munstycket luftkylt och kylningen av det extruderade röret börjar redan i själva munstycket. Detta resulterar i en mycket jämn kylning som ger betydligt snävare toleranser än tidigare, vilket i sin tur innebär energi- och materialbesparingar.
Använder man dessutom det speciella KryoS-munstycket kan kyllängden förkortas med hela 45 procent. Detta munstycke delar upp materialet i flera skikt och kyler från insidan med hjälp av en sluten tempereringskrets mellan skikten. På så sätt minskas flaskhalsen beroende på värmeledningen för tunnväggiga rör. Betydande energibesparing blir resultatet.
Vill man ytterligare minska energikonsumtionen kan man installera ett nyutvecklat kylkoncept som tagits fram tillsammans med österrikiska Poloplast och Wiens tekniska universitet. Konceptet bygger på att varje kyltank inte längre har sitt eget direkta kylvatteninlopp, utan vattnet strömmar in i den sista tanken och vidare till nästa i motsatt riktning till extruderingsprocessen.
Om en konventionell extruderlinje med fyra kyltankar kräver 20 000 liter kylvatten per timme så kan det nya systemet nöja sig med bara 2 500 liter per timme.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063