23948sdkhjf

Avhandling om stärkande nanofyllmedel

Termoplastiska nanokompositer erbjuder enorma möjligheter för exempelvis bil- och förpackningsindustrin. Genom att utnyttja den fulla potentialen hos nanofyllmedel borde det inte vara omöjligt att utveckla lättviktstrukturer med bättre mekanisk prestanda, finare yta, skarpare barriäregenskaper och en ökad värme- och brandsäkerhet som dessutom var enklare att handha.
Pirkko Eteläaho vid Tammerfors tekniska universitet i Finland fick nyligen sin doktorsavhandling granskad. Hon ser det inte som en omöjlighet att uppnå egenskaperna ovan. För henne är det utmaning att med hjälp av nanofyllmedel åstadkomma en fin och jämn spridning samt stark vidhäftning i termoplastisk polymer matriser.

Eteläaho har analyserat spridningen och prestandan hos tre nanofyllmedel i en termoplastisk kompositkompoundmatris. Olika kompounderingstekniker, fyllmedel och kopplingsagenter har använts för att på bästa sätt utforska nanofyllmedlens effekter på nanokompositstrukturen.

Hos kompositer fyllda med nanolera visade resultaten att processmetoden och val av kopplingsagent har en betydande inverkan på nanokompositens uppförande, struktur och egenskaper.

Hos CaCO3 fyllda nanokompositer spelar ytmodifieringsprocessen och spridningen av fyllmedel en avgörande roll.

Hos titandioxidbaserade nanokompositer påverkades den morfologiska strukturen av kompositens bearbetningshistorik.

Polymerpartiklar som först belagts med TiO2 genom atomlagerdeposition (ALD) följt av kompoundering resulterade i material med starkare mekaniska egenskaper å ena sidan och en tydlig övergång från segt till sprött beteende å den andra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081