23948sdkhjf

Nasas nya kläder för resan till Mars

Ett team från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har testat en ny rymddräkt på Argentinas bas i Antarktis. Dräkten är anpassad för en resa till Mars. Den innehåller en hel del aramid- och kolfibermaterial och är beständiga mot ett kyligt klimat och vindhastigheter upp emot 21 m/sek.
Platsen som NASA-teamet valde för att testa den nya rymddräkt NDX-1, har en miljö med extrema förhållanden som till viss del liknar den som finns på planeten Mars.

Dräkten, är formgiven av den argentinska rymdingenjör Pablo de Leon. Prototypkostymen kostar 100.000 dollar och är tillverkad av mer än 350 material, inklusive tuffa material som honeycomb, aramid- och kolfiber, för att minska vikten utan att förlora prestanda.

Det var i mitten av förra året som USAs president Barack Obama sa att det skulle vara möjligt att skicka astronauter till Mars, med säker retur till Jorden redan i mitten av 2030-talet. Han sa även att en landning på Mars skulle följa. Om det blir den här dräkten som astronauterna då ska bära får den fortsatta utvecklingen visa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063