23948sdkhjf

Förnybart PUR-skum av råglycerin

Forskare vid Ohio State University har framställt ett förnybart polyuretanskum av råglycerin. Redan nu i höst lanseras bio-polyolen globalt. ”Med den här produkten kommer vi med lätthet att kunna slå oss in på polyuretanmarknaden”, säger företaget som ska producera produkten.
Bio-polyolen baserar sig på råglycerin, en biprodukt från den oleokemiska- och biodieselindustrin, som har så lite kommersiellt värde att det i princip betraktas som avfall. Med hjälp av en patentsökt process blandas råglycerinet med annan biomassa. Tillsammans utgör de grunden för tillverkning av det nya polyuretanskummet.

Enligt Jeff Schultheis vid Poly-Green Technologies, det företag som etablerats för att kommersialisera produkten, är PUR-skummet likvärdigt ett petroleumbaserat skum. Skillnaden är att deras är förnybart och biologiskt nedbrytbart. Istället för att använda jungfrulig olja använder de avfallsströmmar, vilket förbilligar produkten.

Enligt Schultheis finns det ett rikt utbud av billig råglycerin på den internationella marknaden. Vid tillverkning av 40 liter biodiesel (10 gallon) kvarstår 4 liter råglycerin (1 gallon), vilken tidigare inte kommit till användning.

-Det finns en hel del tillväxtpotential för den här produkten, och vi känner att vi kommer att kunna gå in i polyuretanmarknaden mycket lätt, säger Schultheis.

Just nu befinner sig produkten i slutet av sin utvecklingsfas. Företaget har köpt en 200-liters reaktor med kapacitet att producera hundratusentals liter bio-polyol per år. En betydligt större reaktor på 2000 liter är också beställd för en ökad produktion inom en snar framtid.

Någon gång mellan juli och september i år planerar Poly-Green Technologies att lansera produkten på marknaden. Målet är att sälja fyra miljoner liter per år de första två åren och 20 miljoner liter per år redan år fem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078