23948sdkhjf

Grön avloppstrumma av återvunnen PUR

Ett lock av 95 procent återvunnet material med prestanda att ersätta de gjutjärnslock som idag förseglar våra gatubrunnar och avloppstrummor har utvecklats av glasfiberföretagets 3B-glasfiber i samarbete med belgiska Reprocover.
Hos 3B-fiberglas träffar vi företagets affärsområdeschef för Baltikum och Norden, Lars-Göran Ruhdensjö. Han säger att kompositen utgörs av återvunnet polyuretanskum med 60 procent återvunna glasfibrer. Tack vare det belgiska företagets process för malning och blandning kan tidigare kasserade material nu få nytt liv i form av ett kompositrekompound.

Fördelarna med den glasfiberarmerade kompositen jämfört med gjutjärn är flera. Vikten är till exempel reducerad med en tredjedel. Andra prestandafördelar är korrosions- och kemikalieresistensen. Det polyuretanbaserade materialet har en hög dimensionsstabilitet och står sig gott i konkurrensen med gjutjärn inom temperaturområdet -40 °C till 70 °C. Dessutom är vidhäftningen god såväl mot asfalt som mot betong.

Företaget har redan lanserat ett sortiment av brunnslock och luckor av det återvunna materialet. Produkterna är testade och godkända av den belgiska vattenmyndigheten.

Brunnslucka för avloppsvatten, modell Reprocover C 250.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063