23948sdkhjf

Billiga pekskärmar av kol och PET

Forskare vid Fraunhofer-Gesellschaft har tagit fram en liten pekskärm tillverkad av bland annat kol som alternativ till de dyra material som används i dagens produkter.
Forskningsinstitutets alternativa skärm är tillverkad av billiga, återanvändbara råmaterial som finns tillgängliga överallt i vår omgivning. Pekskärmen består av nanorör och visades på Nano Tech 2011 mässan i Tokyo i februari.

Pekskärmar har en glasskiva som ligger över supertunna elektroder av indium-tenn-oxid, ITO. Detta material är idealiskt för sitt ändamål men det finns ett litet problem, det finns få fyndigheter av indium runtom i världen. På lång sikt finns risk för att tillverkarna bli beroende av de priser som leverantörerna sätter. Det privata näringslivet är därför mycket intresserat av alternativa material som är lika effektiva.

Forskarna vid det tyska forskningsinstitutet har funnit ett material för elektroder som håller samma prestanda som ITO och som dessutom är billigare, mycket billigare. Materialets huvudsakliga komponenter är kolnanorör och billiga polymerer.

Skärmen består av två skikt. Bäraren är en tunn folie av polyetentereftalat, PET. På bäraren läggs en blandning av kolnanorör och elektriskt ledande polymerer som en lösning, vilka bildar en tunn film när den torkar. Jämfört med ITO har olika kombinationer av plast inte varit tillräckligt hållbara.

Lagren har blivit för spröda och gått sönder till följd av fukt, tryck och UV-ljus. Kolnanorör däremot har gjort PET stabil. Den hårdnar på PET och skapar ett nätverk där de elektriskt ledande polymererna kan vara fast förankrade.


Det elektriska motståndet i lagret är något större än för ITO, men passar ändå för elektriska system, uppger projektledare vid Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering och Automation IPA.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078